mandag den 26. januar 2015

Samsø t/r

Så kom jeg i gang med at strikke Samsø, fra Annette Danielsens bog "kunsten at strikke en ø". Takket være VM i håndbold, er jeg nået et pænt stykke den sidste uges tid. Mon ikke jeg når til taljen i aften?

Disse små snoninger er et ret/vrang mønster der minder lidt om det, min mor ofte strikkede i sine trøjer. Måske var det derfor jeg faldt for opskriften!? Men jeg kan nu også godt lide det mere moderne snit og den flotte krave.
Garnet er Blackhill højlandsuld fra Garnudsalg i farven "pæreskal".

onsdag den 21. januar 2015

Strik er en gave

I folkekirkens nødhjælp har man i deres "giv en ged"-kampagne begyndt at sælge "giv et strikketøj" til ældre i Kirgisistan. Jeg har længe arbejdet med hvordan strik gør en forskel. I tidligere generationer var det en nødvendighed, selv i et land som Danmark, at man kunne sy og strikke til sig selv og sin familie. Det var et håndværk, et familieforetagende, og senere en stor del af alle pigers opdragelse og skolegang. Det er ikke denne nødvendighed der driver os til at strikke i dag. For nogle er formålet med strik at kunne præstere, og selvfølgelig ligger der altid en glæde i et godt håndværk og god kvalitet. Men det jeg har erfaret igennem kirkelig strikkecafé, er at der i høj grad knyttes et socialt aspekt til at strikke i fællesskab. Man snakker altså rigtig godt sammen, når man har noget i hænderne, og man kommer hinanden ved, når nogen har brug for hjælp til en opskrift eller når man lærer noget nyt af hinanden. Desuden kan man lige lufte lidt om familielivet, arbejdskolleger og samfundssituationen. Noget kommer mere til orde, når man ikke kun sidder der for snakkens skyld. Der bliver både fældet tårer og grinet igennem, uden at noget føles påtvunget - for man sidder der jo for at strikke. Det er også mental gymnastik at strikke; man kan både strikke vredt, selvsikkert, afslappet eller give op. Nogle kan strikke sig til et rygestop, andre til at udholde længere sygdomsforløb (herunder mig selv). Kort sagt; man flytter fokus gennem strik.

Jeg bliver lidt snerpet når jeg læser om kurser, hvor man skal betale en masse penge for at lære at strikke - sådan helt fra bunden. Hvis man ikke har en bedstemor eller tante der kan lære fra sig, burde man i det mindste have lært det i skolen. Kurser og videreuddannelse er en god ting, og selvfølgelig skal man betale for undervisning i særlige teknikker og færdigheder, det er klart. Men den helt grundlæggende strikkeundervisning burde enhver garnbutik se som en investering. Jeg ser det som en gave, vi bør dele med alle der kan have glæde af.

Der er også glæde i at strikke til børnehjem, for tidligt fødte, de hjemløse, fordrevne og fattige rundt om i verden. Det er noget helende i at gøre godt for andre mennesker gennem et strikketøj. Så meget større må det være at give andre muligheden for at strikke og selv være med til at gøre en forskel, der hvor de er.

Her kan man læse mere om hvad gaven betyder for de ældre kvinder i Kirgisistan.

mandag den 19. januar 2015

Hjertehuen

Huen passer den lille dame, og er bare så fin i det bløde Cash sock garn fra Gepard. Den er strikket på pinde 2 i lysgrå og mørklilla. Mønstret er fra Arne & Carlos's bog "Strikk fra Setesdal" og opskriften er fra Traditionel strik.

Se Arne & Carlos video om bogen her, det bliver man altid i godt humør af.

torsdag den 15. januar 2015

Bittesmå huer

De bittesmå djævlehuer blev virkelig søde og har en rigtig god pasform. Det kræver bare lidt mere montering, men det tager jo ikke ret lang tid i den størrelse.

I Ullerød kirkes strikkecafé har vi tilsammen strikket 59 små CPAP-huer, som kommer med i kufferten til Cuba i næste uge. Du kan læse mere om strikkecaféen på deres Facebook-side.

tirsdag den 13. januar 2015

Mix en hue

Min datter på 9 år har bestilt en hue, magen til den jeg strikkede til hendes onkel - bare med hjerter ♥ Mønstret på onkels hue var fra Setesdal i en opskrift fra Traditionel strik, og så var det jo godt at Arne og Carlos lige havde designet hjerter i bogen "Strikk fra Setesdal". Mønstrene kan nemt flettes sammen, ved samtidig at justere lidt på maskerne. Farverne er mørklilla/lysegrå.

søndag den 11. januar 2015

CPAP til Cuba

Så hoppede jeg også på pinden med at strikke de små CPAP-huer til Christuntes Cuba-hue projekt. Det er faktisk ret hyggeligt at strikke de små hjelme, og samtidig tænke på de små pus der får brug for dem.

De første 5 huer blev de spidse, glatstrikkede med kant, men så fik jeg lyst til at strikke den klassiske "djævlehue", som min mor lærte mig at strikke. Det var noget af det allerførste babystrik jeg prøvede som ung faster, og en af de ting jeg bare måtte strikke, da jeg var gravid første gang. Men jeg har aldrig før strikket dem så små.

Der er opskrifter her og hvis man ikke når at få dem med til Cuba, er der også brug for dem herhjemme.

tirsdag den 6. januar 2015

Helligtrekonger

Julen varer lige til Helligtrekonger; det gør den i hvert fald hos os. Andre steder i verden begynder julen først i dag. Men her er vi godt mætte af alt der handler om jul, så i aften ryger juletræet ud til fuglene - uden pynt!

De fine vismænd der er blevet til konger, er fra Anne Beates krybbespil. Julekuglen med krone i guld, strikkede jeg nytårsaften, hvor hunden og jeg sad i sofaen, mens familien lavede nytårsløjer. Lidt kongelig har man vel lov at være!?

søndag den 4. januar 2015

Nytårsengle

5 stk. engle fik jeg ud af kittet fra Kastaniestrik. Dvs. de 2 sidste mangler glorien, men det retter jeg op på. Det hvide garn filtede bedst, så den hvide engel blev mindst, og der er selvfølgelig forskel på om de har flæsekant eller rillekant, da noget at længden bliver bukket om i flæsen. Det er englene med flæsekant der står bedst. Jeg synes selv de blev ret søde, så dem vil jeg lave nogle flere af.

Håber at nytårsenglene bringer bud om noget godt og glædeligt i det nye år. Godt Nytår!